Willem van Scheijndel overleden: een kunstenaar op zoek

Willem van Scheijndel overleden: een kunstenaar op zoek

LEIDEN – Vrijdag werd bekend dat de Leidse schilder Willem van Scheijndel donderdagmiddag is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij laat de wereld een bijzondere en kleurrijke erfenis na.

Van Scheijndel-handtekening

Willem van Scheijndel heeft in zijn 30 jaar als schilder een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Verschillende stijlen, afmetingen en onderwerpen komen langs, maar elk doek draagt die typische Van Scheijndel-handtekening. Zijn werk hangt wereldwijd; zelfs in het Louvre was hij te vinden.

Gefascineerd door andere culturen

Willem van Scheijndel werd in 1952 geboren in Naaldwijk; sinds 1978 mocht hij zichzelf Leidenaar noemen. Sinds 1980 schilderde hij onafgebroken. Inspiratie deed Van Scheijndel veelal op tijdens zijn reizen. Hij was gefascineerd door andere culturen, beschavingen en indrukken. Hij maakte interpretaties van de antieke wereld, zoals de serie Taffeh-schilderijen, die half jaren ’80 in het RMO hingen. Er volgden serie over Turkije en Barcelona, en hij toonde zijn visie op de vervreemding van de mens van zijn omgeving en cultureel erfgoed in de Lakotah Land-serie.

In de jaren ’90 maakte hij een reis naar Afrika die hem inspireerde tot kleurrijke doeken met voorstellingen van insecten. Tijdens zijn reis naar Polen werd hij zeer geraakt door de verschillen tussen rijk en arm, hetgeen resulteerde in een serie karretjes en vlaggetjes. “Onderweg zijn, dat is mijn inspiratie”, schrijft hij op zijn website.

Eeuwige zoektocht

Dat onderweg zijn was niet altijd per sé fysiek op weg zijn. In zijn werk is een zekere vorm van geometrie, van ordening, van systematiek te vinden. Volgens Einstein was “mysterie het mooiste is wat een mens kan ervaren, want het mysterie is de basis van zowel de kunst als de wetenschap.” Van Scheijndel was eeuwig op zoek naar de kern van dat mysterie. Hij verkende het filosofische, het spirituele, het natuurkundige en het geometrische. Deze zoektocht verwerkte hij in zijn doeken. Zo laat Willem van Scheijndels werk niet alleen zijn ontwikkeling als kunstenaar zien, maar ook zijn ontwikkeling als mens.

Willem van Scheijndel is 65 jaar geworden.

Willem van Scheijndel portret

Foto’s: willemvanscheijndel.nl

reacties