Winter Wonder Weken: nòg grotere drijvende IJsbaan en Kerstmarkt

Winter Wonder Weken: nòg grotere drijvende IJsbaan en Kerstmarkt

LEIDEN – Zaterdag 25 november gaan de Winter Wonder Weken van start. En dit jaar wordt er met de drijvende IJsbaan en Kerstmarkt nòg groter uitgepakt dan de voorgaande keren.

Van Sint tot schaatsen

Voor het zevende opeenvolgende jaar organiseert Centrummanagement Leiden de Winter Wonder Weken. Het programma kent inmiddels tien verschillende programmapunten, van de intocht van Sinterklaas tot de laatste feestelijke schaatsdag op 7 januari.

Enkele aanpassingen

“Vorig jaar bemerkten we dat de drukte op de kerstmarkt op sommige momenten zo groot was, dat bezoekers op een later tijdstip terug moesten komen. Om hiervoor een oplossing te kunnen bieden, hebben wij mede op basis van de ingevulde enquêtes door onze bezoekers enkele aanpassingen doorgevoerd”, vertellen projectleiders Mels Hartman en Monique IJsselsteijn van het centrummanagement.

“De pontons worden anders neergelegd, zodat het water altijd zichtbaar blijft en daarmee het drijvende karakter wordt onderstreept, maar de kerstmarkt hierdoor ook langer wordt. De indeling van de chalets is ook gewijzigd, zodat er meer zichtlijnen komen van en naar de kerstmarkt toe en de ruimtes rondom de chalets groter worden. Hierdoor is er niet alleen meer plek om rustig bij de chalets te blijven staan, maar blijft er ook altijd ruimte om te blijven lopen. Door de betere zichtlijnen betrekken we ook het omliggende gebied beter bij de kerstmarkt en ontstaat een open karakter.”

Beste Kerstmarkt van Europa

Het drijvende Winterwonderland in Leiden wordt gewaardeerd door bezoekers uit het hele land, soms zelfs van over de grens. In 2016 won de Leidse Kerstmarkt, als enige in Nederland een drijvende trouwens, de award voor ‘Beste Kerstmarkt van Europa’, een prijs van Verkeersbureaus.info en kerstenmarkten.net. Deze prijs zorgde voor meer publiciteit en nòg meer bezoekers, dus dit jaar wordt de Kerstmarkt flink groter dan voorgaande jaren. Geen 62, maar 86 verkoopplaatsen tot aan de Karnemelksebrug, eindigend met de sfeervolle kerstmarkthaven.

Meer schaatsplezier

Ook de IJsbaan zal dit jaar groter zijn dan vorig jaar; het drijvende ijs groeit met 18%. Dat betekent 650 m2 schaatsplezier. Ook zal er meer overdekte plek zijn om je op te warmen en komt er een speciale kinderprogrammering.

Joris’ Kerstboom

Het beviel Joris Linssen wel in Leiden vorig jaar. Dus ook dit jaar doet hij de stad graag aan met zijn enorme kerstboom waar je wensen in kunt hangen voor het KRO-NCRV-programma Joris’ Kerstboom. Al staat de boom straks niet op de Beestenmarkt, maar op het Hooglandse Kerstplein. Nee, dit is geen tikfout, het plein voor de Hooglandse Kerk wordt voor de gelegenheid tijdelijk omgedoopt. Op het Hooglandse Kerstplein staat straks naast Joris’ Kerstboom ook het huis van de Kerstman en zijn er oud-Hollandse spellen voor de kinderen.

Twee korenweekenden

Het korenweekend is elk jaar een groot succes; de kerstsfeer zit er altijd lekker in. Daarom staan er dit jaar maar liefst twee korenweekenden gepland, uiteraard met kerstfanfares. De koren kun je vinden op de Beestenmarkt. Daarnaast krijgen de Winter Wonder Weken verlichte ondersteuning van Singel ‘Spark’, een lichtfestival op verschillende locaties in de stad en het KinderDOEza Festival in het Van der Werfpark. Oh, en laten we vooral de Lichtjesparade niet vergeten! Inmiddels een niet te missen traditie.

Groene kerst

Ja, da’s leuk, al die kerstverlichting, maar hoe duurzaam zijn al die lampjes eigenlijk precies? Best wel. Het Centrummanagement heeft de ambitie om vanaf dit jaar alle evenementen duurzamer te maken. Dit gebeurt onder andere met het gebruik van groene stroom, het gebruik van eco-glazen, de inzet van LED-verlichting en afvalscheiding door de standhouders.

Benieuwd naar het complete programma voor de Winter Wonder Weken? Klik dan hier.

Foto: Archief J2TV

reacties