Winters weer: kouderegeling voor daklozen van kracht

Winters weer: kouderegeling voor daklozen van kracht

LEIDEN – Sinds dinsdagnacht is vanwege het winterse weer de kouderegeling voor daklozen weer van kracht. Dat betekent dat de gemeente probeert om alle dak- en thuislozen de nacht in De Binnenvest door te laten brengen.

Gewoon levensgevaarlijk

Het is de komende dagen en vooral nachten echt koud, inclusief winterse neerslag. Overnachten op een bankje, in een schuurtje of onder een brug is dan niet alleen ontzettend naar, het is ook gewoon levensgevaarlijk. Daarom werken Hollands Midden. De gemeente, de GGD, maatschappelijke opvang en politie werken allemaal samen om zoveel mogelijk dak- en thuislozen naar opvang De Binnenvest te krijgen. Het liefst de hele dag, maar in ieder geval ’s nachts. Bij De Binnenvest kunnen ze gratis of voor een kleine bedrag overnachten en een warme maaltijd krijgen.

Onderkoeling

Het grote gevaar van voortdurend buiten zijn met dit koude natte weer is natuurlijk onderkoeling. Bij onderkoeling kan het lichaam door kou de temperatuur niet meer op peil houden. Iemand die onderkoeld raakt, heeft dat niet altijd zelf in de gaten. Hij of zij kan zelf denken dat het helemaal niet koud is. Gemeente Leiden vraagt daarom met klem of iedereen een extra oogje wil openhouden. Als je iemand kent die woont in een onderkomen dat ongeschikt is voor deze kou, kun je dat overdag melden bij De Binnenvest voor regio Leiden (071 – 516 61 00). Bij levensbedreigende situatie bel je natuurlijk 112.

Foto: J2TV / Guido Marsman

reacties