You’re The Top: hitmusical met Leids randje

You’re The Top: hitmusical met Leids randje

LEIDEN – Dinsdag 13 maart strijkt de voorstelling ‘You’re The Top’ neer in de Leidse Schouwburg, over het leven van songwriter Cole Porter. De musical heeft een Leids randje: één van de hoofdrollen wordt vertolkt door de Leidse acteur Marcel Jonker.

Cole Porter

‘You’re The Top’ gaat over het leven en de liedjes van Cole Porter. Misschien denk je: Cole Porter, wie is dat nou weer? Maar de kans is nog groter dat je zijn liedjes kent, want ze komen dagelijks voorbij op de radio. Cole Porter was, samen met George Gershwin en Irving Berlin, namelijk verantwoordelijk voor zo’n beetje alle Amerikaanse classics. Porter schreef in totaal 22 musicals en shows en 2.000 liedjes. I’ve Got You Under My Skin, Night And Day, Ev’ry Time We Say Goodbye; nu gaat er vast een belletje rinkelen.

Dubbelleven

De voorstelling toont niet alleen de successen van de liedjesschrijver, maar ook zijn dieptepunten en zijn dubbelleven; getrouwd met een mooie, rijke vrouw, maar gay in een tijd waarin dat niet zo geaccepteerd was. Terwijl zijn succes ongekende hoogte bereikt, groeit zijn eenzaamheid. Zijn allerbeste vriend Monty Woolley doet zijn best om Porter bij te staan, maar dat is niet altijd even eenvoudig.

Thuiswestrijd

Cole Porter wordt gespeeld door Paul Groot, bekend van Koefnoen, en Marjolein Keuning neemt de rol van Cole’s vrouw Linda op zich. Monty wordt gespeeld door de Leidse acteur Marcel Jonker. Jonker speelde eerder in Toen Was Geluk Heel Gewoon, The Lion King en The Phantom Of The Opera. Hij woont in de binnenstad en verheugt zich nu al op de ultieme thuiswedstrijd; spelen in de Leidse Schouwburg.

“Het spelen in Leiden is zo heerlijk  omdat het voor mij op loopafstand is, dat ook, maar de Leidse Schouwburg is de mooiste schouwburg van Nederland. Met altijd een dankbaar en gretig publiek.”

Eens in de twintig jaar

Volgens Jonker is ‘You’re The Top’ de oermoeder van de Nederlandse biografische musical. 22 Jaar geleden maakte Willem Nijholt furore in de wereldpremière van het stuk, nu is de voorstelling terug met een nieuwe cast, frisse blik maar met dezelfde hartverwarmende songs van Porter.

“Een voorstelling als deze komt maar eens in de twintig jaar voorbij”, zegt Jonker. “Het zou zonde zijn als je tot 2038 zou moeten wachten als je het deze keer mist.”

Eerder moest Marcel moeilijke keuzes maken in De 15 van… op Leiden.TV:

Foto: Ben van Duin

reacties