“Yuri had een goede finale kunnen turnen”

“Yuri had een goede finale kunnen turnen”

LEIDEN – “Die paar biertjes zouden Yuri er niet van hebben weerhouden een goede finale te turnen”, zegt de Leidse personal coach Jeffrey Visser. “Maar het was niet goed voor de teamspirit.”

Linea recta terug

Vrijdag diende het kort geding dat topturner Yuri van Gelder heeft aangespannen tegen het NOC*NSF. Het turntalent had aanstaande maandag de grote finale op het programma staan, maar hij besloot op een vrije avond het Olympisch dorp te verlaten, spoorloos te raken in het Brazilliaanse nachtleven en ’s morgens vroeg weer terug te keren met een stuk in zijn kraag. Althans, dat is de verklaring van Yuri’s coach.

Die nam geen halve maatregelen; Yuri mocht linea recta op het vliegtuig terug naar ons koude kikkerlandje. Yuri onthield zich van elk commentaar, maar zijn advocaat liet weten dat de straf veel te zwaar was voor het vermeende vergrijp.

Een man met een missie

Jeffrey Visser is personal trainer en runt Visser Health Coach in Leiden, waar hij met cliënten één op één traint en hun voedingspatroon onder de loep neemt. Hij was zelf topsporter bij Jong Oranje waterpolo en stortte zich daarna op personal training. Hij liep onder andere stage in Los Angeles. Jeffrey’s missie is om de hele Leidse regio aan een gezonde levensstijl te helpen.

Personal trainer Jeffrey Visser in zijn Health Centre. Foto: Visser Health Coach
Personal trainer Jeffrey Visser in zijn Health Centre. Foto: Visser Health Coach

“Laten we eerlijk zijn: alcohol is niet goed voor je lichaam”, zegt Jeffrey over Yuri’s zaak. “Op het moment dat je gedronken hebt vermindert je reactievermogen, je coördinatie en je stabiliteit, allemaal dingen die je nodig hebt om topsport te beoefenen. Maar hij was die avond vrij. En op lange termijn doen 4 of 5 biertjes niet zoveel. Na twee dagen ben je volledig hersteld van de effecten van alcohol en de finale was pas een week later.”

Gemiste training

“Er moet dus een andere reden zijn geweest die we nog niet te horen hebben gekregen. Hij heeft natuurlijk ook een verleden met coke, misschien dat dat meewoog in de beslissing. Hij heeft de volgende dag een training gemist, ja. Maar één gemiste training maakt niet het verschil of je die gouden plak wel of niet wint. Dat zit hem in die vier jaar ervoor.”

“Ik denk dat het hier vooral gaat om het team. Als hij bij thuiskomst sporters heeft wakker gemaakt die de volgende dag een prestatie moesten leveren, kan dat gewoon niet. Om topsport te beoefenen heb je ritme en discipline nodig. TeamNL is één ploeg, dan zijn dit soort dingen zijn niet goed voor de teamspirit.”

Jeffrey benadrukt dat alcohol nooit goed is voor je lijf en je gezondheid, maar: “Als hij zich prettig voorbereidt op zijn prestatie door op een vrije avond een paar biertjes te drinken, dan moet hij dat doen. Ontspanning is heel belangrijk. Niet dat je je beter ontspant van alcohol; dat zit meer tussen je oren. Maar het gaat erom wat voor jou werkt.”

Jammer van de finale

Die finale, tja. Dat gaat hem niet meer worden. “Het lijkt nu echt om die schadevergoeding te gaan. Het is redelijk onmogelijk om nu nog naar Rio te vliegen, bij te komen van het tijdverschil, nog te trainen en maandag een topfinale te turnen.”

Foto: Raymond Nieuwenburg via Wikipedia

reacties