Zandzakken rond kerstmarkt: ‘Als het gebeurt, gebeurt het toch wel’

Zandzakken rond kerstmarkt: ‘Als het gebeurt, gebeurt het toch wel’

LEIDEN – Na de aanslag in Berlijn, waar en vrachtwagen inreed op een drukke kerstmarkt in het centrum, zit de schrik er goed in. Is dat ook in Leiden het geval?

Duizenden bezoekers per dag

De drijvende kerstmarkt en de ijsbaan op de Nieuwe Rijn trekken dagelijks honderden zo niet duizenden bezoekers per dag. De dag na de aanslag in Berlijn gemeente scherpte haar veiligheidsbeleid aan en nam ‘rij-inperkende maatregelen’.

Loodzware zandzakken

De rij-perkende maatregelen bestaan uit het plaatsen van grote kerstbomen in loodzware zandzakken in de toegangswegen van de Nieuwe Rijn. Een vrolijk gezicht met een rauw randje.  De voorbijganger wordt met de neus op de feiten gedrukt. Ervaren ze dat ook zo?

‘Oh nee, niet weer’

“Na Parijs, Nice… De eerste week ben je ermee bezig, daarna ebt het weer weg”, geeft een jonge voorbijgangster toe. “Ook nu met Berlijn. Het verdwijnt uit het nieuws, je gaat weer verder. Maar dat die zandzakken hier liggen, maakt dat het dichtbij blijft. Ik was een paar dagen geleden in Amsterdam, daar waren zelfs enorme betonblokken geplaatst. Je gaat toch denken: verwachten ze het hier dan ook..?  Maar toch, als het gebeurt, dan zien we het wel. Je houdt het niet tegen. Ik ga er in ieder geval mijn plezier niet door laten verpesten.” 

“Dat heb ik ook”, valt een Leidenaar haar bij. “Ik dacht maandag ‘oh nee, niet weer…’ Maar na een dag verdween dat, want het blijft gebeuren. Dat weten we. Het is vreselijk, maar het leven gaat verder. Die zandzakken zijn een goeie voorzorgsmaatregel, maar liggen ze niet hier alleen maar om ons gerust te stellen?”

‘Ik ga me niet ineens zorgen maken’

“Ik ben er niet mee bezig”, zegt een piepjonge Leidse. “Volgens mij moet je wel ontzettend je best doen om op deze kerstmarkt schade aan te richten. Je komt vooral op die huisjes terecht. Nu je het zegt, ik wist niet eens waar die kerstbomen voor waren. Ik vind het wel gezellig staan eigenlijk. En als mensen zich veiliger voelen door die zandzakken, is het helemaal goed. Natuurlijk kijk ik wel iets beter uit als ik op drukke festivals ben, bij gevaarlijke situaties ben ik zo weg. Maar ik ga me niet ineens zorgen lopen maken, want een aanslag op één kerstmarkt betekent niet dat nu ineens alle kerstmarkten gevaarlijk zijn.”

Een blonde Leiderdorpse is het daar absoluut niet mee eens. “Ik vind het wel heel goed dat ze die zandzakken hebben neergezet. Je weet maar nooit. Je hebt maar één gek nodig voor een aanslag. Ik vind het niet overdreven, ook zeker niet voor het gevoel van veiligheid. Ik denk dat iedereen die op een kerstmarkt loopt, er wel even aan denkt.”

‘Onze grootste vijand is angst’

“Ik vind het een overdreven angstreactie van de gemeente”, zegt een wat oudere voorbijganger. “Ik zag ook al veel meer politie op straat. Misschien wil de gemeente ons geruststellen, maar dat is een aanname. Maar Berlijn heeft miljoenen inwoners, Leiden is wat dat betreft een dorpje. Hier gebeurt toch nooit wat. Ik vind die zandzakken met kerstbomen absoluut niet mooi en de leveranciers kunnen nu niet bij de winkels. Nou ja, het zal wel een doel dienen. In ieder geval kunnen we weer even lekker met z’n allen klagen. Na die aanslag loop ik hier echt niet met een ander gevoel rond, hoor. Weet je, onze grootste vijand is angst, niet de wapens.”

Foto: J2TV / Guido Marsman

 

 

reacties