Zitten op de bilafdruk van Jochem Myjer (of Youp van ’t Hek)

Zitten op de bilafdruk van Jochem Myjer (of Youp van ’t Hek)

LEIDEN – Youp van ’t Hek. Herman Finkers. Lavinia Meijer. Bram van der Vlugt. Claudia de Breij. Pierre Bokma. Jochem Myjer… Wie heeft er nu nìet met de beroemde bips op de rode foyerstoeltjes in de Leidse Schouwburg gezeten? Misschien staat er binnenkort wel een stukje lokale theatergeschiedenis bij je thuis, want de Leidse Schouwburg biedt de iconische stoeltjes te koop aan.

Frisse wind

De Leidse Schouwburg was toe aan een frisse wind, vond ze zelf. Nadat twee jaar geleden het theater van een ruimere, lichtere en modernere ontvangstfoyer was voorzien, was nu de eerste verdieping aan de beurt. De stijl van de begane grond wordt doorgetrokken en tja, daar passen de roodfluwelen stoeltjes niet echt meer bij.

Nostalgie

Vandaar dat de Schouwburg de stoeltjes nu te koop aanbiedt. Stoeltjes waar de Grote Namen van het Theater ongetwijfeld zichzelf weleens vermoeid op hebben laten zakken voor een drankje na een gespeelde voorstelling.

“We hebben al behoorlijk wat mailtjes ontvangen van geïnteresseerden”, vertelt Marije Marije Bettonviel van de Leidse Schouwburg. “Van mensen die gewoon stoelen nodig hebben, tot mensen die graag een stukje nostalgie in huis willen halen. De stoeltjes passen niet meer bij de nieuwe, frisse uitstraling van de foyer. Maar maak je geen zorgen, de stoelen in zaal blijven gewoon rood. Dat hoort bij theater, zeker bij de uitstraling van deze schouwburg met z’n klassieke plafond.”

Warme broodjes

Ook een stukje theatergeschiedenis bij je thuis? Mail dan snel, want voor de eerste voorstelling moeten ze weg zijn en ze gaan als warme broodjes. Warme stoeltjes, in dit geval.

Foto: Leidse Schouwburg via Instagram

reacties