Zo druk is het bij Friet van Piet

Zo druk is het bij Friet van Piet

REGIO – Een frikadelletje speciaal, een puntzak dikke frieten met een kloddertje mayo, een berenklauw en een kaassoufleetje… We lusten er wel over het algemeen wel pap van. Gelukkig kunnen we in de Leidse regio prima terecht voor deze delicatessen. Al ligt onze fastfooddichtheid wel onder het landelijk gemiddelde.

Snackbars per 10.000 inwoners

RTL Nieuws wat de gemiddelde fastfoodichtheid in Nederland is. Met andere woorden, hoeveel snackbars er per 10.000 hoofden beschikbaar zijn. En wat blijkt? Er past nog wel een snackschuur bij hier en daar. In Leiden zijn er namelijk 5,7 fastfoodrestaurants per 10.000 Leidenaren. Best netjes, want het landelijk gemiddelde is 6 snackbars per 10.000 inwoners. Zoeterwoude komt op de tweede plaats met 4,9 delicatessenzaken. In Leiderdorp kun je een kroketje halen in één van de 4,1 snackbars per 10.000 inwoners, in Voorschoten moet je een stukje lopen want daar zijn er maar 3,2 per 10.000 Voorschotenaren. En Oegstgeest, tja, Oegstgeest… Daar houden ze er blijkbaar niet zo van. Daar vindt je maar 1,9 plekken per 10.000 inwoners waar je een mexicano kunt scoren.

Onderbanken is de topper

Eigenlijk is er best een logische verklaring te vinden voor het feit dat de hele Leidse regio onder het landelijk gemiddelde zit. Alle snackbars zitten namelijk in Onderbanken, helemaal onderin Limburg. De Onderbankers hebben maar liefst 10,1 vette hapleveranciers per 10.000 inwoners tot hun beschikking. Wat echt bijzonder is, want de gemeente telt in totaal 7.873 inwoners.

Foto: Takeaway via Wikipedia

reacties