Zoeterwoude minst groene gemeente van Leidse regio

Zoeterwoude minst groene gemeente van Leidse regio

ZOETERWOUDE – Van de Leidse randgemeenten is Zoeterwoude degene met het minste groen in de bebouwde kom. Voorschoten staat van de Leidse regio het nummer 2 als het gaat om groene gemeente. Dat heeft de Universiteit Wageningen berekend.

Geen weilanden

In het onderzoek zijn natuurgebieden en weilanden niet meegerekend en hebben de onderzoekers alleen het groen in de bebouwde kom meegenomen. Dat zorgt in het geval van Zoeterwoude voor een verrassende uitslag. Op de landelijke ranglijst staat de gemeente op een 365e plek. Gevolgd door Leiden. Net als andere middelgrote en grote steden scoort de stad niet zo hoog op de ranglijst. Het Leidse groen staat op plaats 350.

Bij Leiderdorp komen we in de middenmoot terecht. De gemeente scoort met plek 329 niet veel hoger dan Leiden maar genoeg om zich te scharen onder de gemeenten met een ‘gemiddelde hoeveelheid groen’. Voorschoten staat er een stuk beter voor op de 153e plaats, landelijk gezien. Binnen de bebouwde kom is er een grote hoeveelheid groen, zoals planten en bomen.

Verder weg

Nipt op één in de Leidse regio staat dus Oegstgeest. Deze gemeente heeft de meeste groenstroken en parken binnen de bebouwde kom en eindigt op de landelijke lijst op plekje 149. Doordat de onderzoekers alleen binnen de bebouwde kom hebben gemeten zien we ook wat bijzondere gevallen in de lijst bij buurgemeenten. Zo staan bijvoorbeeld Katwijk en Noordwijk, toch bekend om hun grote kustgebieden, op respectievelijk een 385e en 356e positie. Wassenaar daarentegen scoort met een plek 21 juist weer heel hoog. Bellingwedde, in de provincie Groningen, staat op 1.

Foto: Wiki Commons

reacties