Provincie maakt grote draai: Zoeterwoude krijgt toch géén treinstation

Provincie maakt grote draai: Zoeterwoude krijgt toch géén treinstation

ZOETERWOUDE – Zoeterwoude krijgt mogelijk toch geen treinstation. De gedeputeerde van Zuid-Holland wil het geplande station Zoeterwoude Meerburg te laten vallen.

Bestuursovereenkomst

Gemeente Zoeterwoude was op z’n zachtst gezegd hogelijk verbaasd. En onaangenaam verrast. Gedeputeerde Vermeulen van de provincie Zuid-Holland heeft zich voorgenomen om het geplande treinstation Zoeterwoude Meerburg te laten vervallen. Maar de aanleg van dit station is door gemeente èn provincie in 2012 vastgelegd in een bestuursovereenkomst. En voor Zoeterwoude is die bestuursovereenkomst nog steeds het uitgangspunt.

“Afspraak is afspraak”, vindt wethouder Kees den Ouden. “Wij zijn al jaren in gesprek met de provincie over de realisatie en vormgeving van ons station, en nu zou dit ineens niet doorgaan? Veel inwoners en bedrijven hebben zich juist hier gevestigd omdat er een station zou komen. En ook voor de regio is dit station van belang. De belangen van onze inwoners en bedrijven staan bij ons voorop en we doen er alles aan om die te behartigen. Dit gaat zomaar niet.”

Nog meer plannen

De provincie wil een snellere intercity tussen Leiden en Utrecht. Het station Zoeterwoude Meerburg zou volgens een onderzoek van NS en Prorail niet passen in die nieuwe dienstregeling. Er wordt dus gekozen voor het versterken van een landelijke verbinding en niet de regionale bereikbaarheid. Volgens gemeente Zoeterwoude past deze koerswijziging niet in het eerder gezamenlijk vastgestelde beleid. En dat terwijl er al miljoenen in het plan waren gestoken.

Op de barricaden

Zoeterwoude laat het er vooralsnog niet bij zitten. De gemeente gaat nu onderzoeken hoe de provincie tot zo’n omslag is gekomen, en hoe de koerswijziging past in de bestuursovereenkomst. Gemeente Zoeterwoude wil zo snel mogelijk met de provincie om de tafel om te praten over de gevolgen van de nieuwe plannen.

Foto: Wikipedia

reacties