Gemeente Zoeterwoude stapt van aardgas af

Gemeente Zoeterwoude stapt van aardgas af

ZOETERWOUDE – Het gemeentehuis van Zoeterwoude stopt met verwarming door aardgas. Op 11 april stapt de gemeente als eerste in Zuid-Holland officieel over op een warmtepomp.

Warmtepomp

Het gemeentehuis van Zoeterwoude stapt over op een warmtepomp en verwarmt vanaf nu zonder aardgas. Daarmee is Zoeterwoude de eerste gemeente in Zuid-Holland die met een bestaand gebouw van gas af gaat. Daardoor reduceert de CO2-uitstoot en dat is goed voor het milieu. De gemeente wil haar inwoners stimuleren om zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen. Een duurzame energievoorziening is daar een goed voorbeeld van.

Duurzaam alternatief op de CV-ketel

De warmtepomp is een duurzaam alternatief op de CV-ketel en zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer, twee vliegen in één klap. Een warmtepomp is duurzaam omdat het een groot deel van de energie om te verwarmen uit de buitenlucht kan halen, zelfs als het vriest. De huidige techniek maakt het dus mogelijk om ook oude gebouwen te verduurzamen.

Jaarlijkse besparing

Door over te stappen op een elektrische warmtepomp bespaart de gemeente maar liefst 10.000 euro per jaar. De gemeente hoopt inwoners aan te sporen om ook van gas af te gaan en duurzaam te gaan wonen. Zowel bewoners van nieuwbouw als van bestaande bouw.

Gas niet meer van deze tijd

Gemeente Zoeterwoude vindt verwarmen met gas niet meer van deze tijd en gaat aan de slag met een aardgasvrije samenleving te gaan. Niet alleen door het gemeentehuis aardgasvrij te verwarmen, maar ook door duurzaamheidssubsidies beschikbaar te stellen en alleen nog maar aardgasvrije nieuwbouw toe te staan.

Foto: Pixabay

reacties