Zomerse dag zondag: hitte-adviezen voor deelnemers Leiden Marathon

Zomerse dag zondag: hitte-adviezen voor deelnemers Leiden Marathon

LEIDEN – Komend weekend bindt menig hardloopfanaat de gympen weer onder voor een stevig robbertje door de Leidse binnenstad tijdens de Leiden Marathon. Maar het wordt lekker warm, zo waarschuwt de organisatie, dus hou je grenzen in de gaten.

Hardloopseizoen

De Leiden Marathon is allang geen louter Leids feestje meer: van heinde en verre komen de lopers, zelfs een enkeling van over de grens, om de befaamde 42 kilometer en 195 meter in ons stadje af te leggen. Voor velen geldt de Leiden Marathon als laatste opwarming voor het hardloopseizoen op volle sterkte losbarst.

Afgesloten voor verkeer

Op Zaterdag 26 mei om half elf ’s avonds vindt de Night Run plaats, de sfeervolle funloop tussen de lichtjes, en de dag erna is het game on. De binnenstad en de route wordt zoals ieder jaar hermetisch afgesloten voor doorgaand verkeer, wel handig om te weten. Dus als je ergens moet wezen om zondag, dit is de route:

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitte-advies

Leuk voor de kijkers, minder leuk voor de lopers: het wordt een zonovergoten dag zondag. Tijdens de start is het al 22 graden en om twee uur ’s middags belooft het zo’n 26 graden te worden. Geen regen, weinig wolkjes en een piepklein windje. Een echt zomerse dag dus. De organisatie van de Leiden Marathon heeft ene paar adviezen voor de lopers.

  • Zet een recordpoging of het zetten van een goede tijd uit jouw hoofd
  • Start rustig en zorg dat je jouw energie goed verdeelt over de afstand
  • Drink vanaf het begin en regelmatig
  • Kleed je niet te warm aan
  • Gebruik een petje of een ander hoofddeksel
  • Ben je niet heel goed getraind, kies dan voor een kortere afstand
  • Voel je je niet optimaal, start dan niet en kom lekker kijken
  • Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor een goede finish; loop/wandel dus verstandig

Extra maatregelen

De organisatie zorgt voor extra waterposten tussen de verzorgingsposten die er om de vijf kilometer al staan. Er worden sportdrank, sponzen en nevel aangeboden. De stempelposten worden eveneens watertappunten. Na de finish is het eerst water, dan medaille. Er zijn particuliere initiatieven langs de lijn die op verschillende manieren water aanbieden. De hoop is dat meer mensen dit zullen doen. De medische verzorging langs de route versterkt.

I Love Leiden is vooral gek op de Night Run, want zo gezellig. Hoe gezellig? Nou, kijk maar:

Foto: Flickr

reacties