Zwarte Piet tijdens Leiderdorpse intocht zwart

Zwarte Piet tijdens Leiderdorpse intocht zwart

LEIDERDORP – Aanstaande zaterdag zetten Sint en zijn Pieten voet aan wal in Leiderdorp. En daar zullen geen roetveegpieten of anders gekleurde pieten bij zijn, zegt de organisatie.

Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal introduceerde dit jaar Pieten van allerlei kleur en pluimage. Veel scholen en gemeenten laten hun intocht afhangen van wat het Sinterklaasjournaal doet; het sprookje hou je in stand met een eenduidig verhaal. Maar de organisatie van de intocht in Leiderdorp denkt daar anders over.

“Wij volgen het Sinterklaasjournaal niet”, vertelt Annemiek de Groot van winkelcentrum Winkelhof. “Er zullen alleen Zwarte Pieten zijn. We organiseren de intocht samen met de verschillende winkelcentra van Leiderdorp, de gemeente en vele vrijwilligers. We zijn het erover eens dat het een traditioneel kinderfeest moet blijven, precies zoals het nu is.”    

Geen aangekondigde acties

Bang voor onrust uit de hoek van de Piet-tegenstanders is Annemiek niet. “We hebben nog niets gehoord over aangekondigde acties.  We hebben voorzorgsmaatregelen genomen, maar we zijn altijd goed voorbereid op wat er ook kan gebeuren. We weten precies wat we moeten doen, mocht er iets gebeuren.”

‘Kinderen bedenken hun eigen verhaal’

Bang dat kinderen die het Sinterklaasjournaal kijken in de war zullen raken omdat ze alleen traditionele Zwarte Pieten zien tijdens de Leiderdorpse intocht, is Annemiek evenmin. “Misschien zullen ze het zich afvragen, misschien niet. Kinderen bedenken vaak hun eigen verhaal om dingen te verklaren. Maar mochten ze toch vragen hebben, dan is het aan hun ouders om er een mooi aannemelijk verhaal van te maken. Het gaat de feestvreugde in ieder geval niet bederven!”

Foto: archief J2TV

reacties