Zwarte Piet verdwijnt in Leiden: intocht in twee jaar volledig met schoorsteenpieten

Zwarte Piet verdwijnt in Leiden: intocht in twee jaar volledig met schoorsteenpieten

LEIDEN – Het gaat gebeuren: de intocht in Leiden gaat veranderen. Komende november neemt de Sint 50% schoorsteenpieten mee. Vanaf 2019 zal de intocht Zwarte Piet-vrij zijn.

Verandering in gang gezet

Dat laat het Centrummanagement weten, na de bijeenkomst voor de intocht-vrijwilligers afgelopen maandag. Interim centrummanager Hans Genotte:

“Een paar jaar geleden zijn de veranderingen al in gang gezet, maar door de ontwikkelingen hebben we besloten dat we binnen twee jaar nu helemaal overgaan op schoorsteenpieten. Wat ons uiteindelijk over de streep trok, zijn de ontwikkelingen om ons heen. We willen ons weer volledig richten op de invulling van het feest. Als je een traditie wilt voorzetten, moet je soms moet je soms eventjes stil staan en om je heen kijken.”

“Het maakt niets uit”

Een paar jaar geleden, toen de Pietendiscussie groter en heftiger werd, begonnen het Centrummanagement en de Stichting Sinterklaas Intocht Leiden met het plan om de schoorsteenpiet heel langzaam in te voeren. De vrijwilligers, die jaar na jaar meewerken aan de intocht, reageerden toen heel emotioneel op het nieuws. Genotte:

“Die groep vrijwilligers voelt als een familie. De veranderingen de afgelopen jaren waren lastig voor hen. Maar ook zij zien voor een groot deel dat ze niet in hoeven te leveren en ze reageerden maandag voor een groot deel heel begrijpend. Het komend jaar krijgen ze nog de tijd om eraan te wennen. Degenen die er dan nog steeds moeite mee hebben, kunnen dan de keuze maken om afscheid te nemen. Dat zouden we dan zeer betreuren, maar ook begrijpen een ieders beslissing. Maar degenen die de afgelopen intocht schoorsteenpieten waren, vertelden dat het niets uitmaakt.”

Sprookje

Genotte denkt ook dat de storm uiteindelijk weer zal gaan liggen. “Afgelopen intocht was ik met mijn zoontje in Leiden. Voor hem maakte het niets uit, zwart of roetvegen uit de schoorsteen, ze waren allemaal Piet. Voor kinderen is en blijft het een sprookje, dat ze met hun eigen fantasie invullen.”

Foto: Archief PPCRN

reacties