‘Zwembad Poelmeer voldoet aan eisen RVS’

‘Zwembad Poelmeer voldoet aan eisen RVS’

OEGSTGEEST – In Oegstgeest is er de afgelopen jaren hard gewerkt om roestvrij staal (RVS) te vervangen uit de constructies van het binnenzwembad van Poelmeer. De gemeente en de uitbater, Optisport BV, zijn er zeker van dat het zwembad voldoet aan de eisen.

Woordvoerder Gemeente Oegstgeest: “Onze controles laten zien dat zwembad Poelmeer aan alle veiligheidseisen voldoet. We zullen voor de gestelde datum van 15 oktober onze rapportage over RVS in zwembad Poelmeer naar het ministerie van Binnenlandse Zaken sturen.”

Renovatie

Poelmeer is in 2016 flink gerenoveerd. Tijdens deze renovatie is er al RVS vervangen. Ook zeer recent is er in het recreatiegedeelte van het zwembad nog RVS vervangen. Er zijn  diverse instanties die toetsen aan de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (WHVBZ). Het college van burgemeester en wethouders en Optisport BV worden geïnformeerd over zaken in het zwembad die eventueel opgelost moeten worden. En ook binnen welke tijdspanne die zaken moeten zijn aangepakt.

Hoewel de gemeente niet zelf het bad exploiteert, houdt het wel toezicht. “We letten scherp op het naleven van de kwaliteitseisen die wij aan de exploitant hebben gesteld,” aldus de woordvoerder.

Landelijk onderzoek

Een overgroot deel van de overdekte zwembaden in Nederland voldoen niet aan het Bouwbesluit. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zwembaden zijn wettelijk verplicht om aan te kunnen tonen dat er in hun gebouwen geen roestvast staal zit op plekken waar dat gevaarlijke situaties op zou kunnen leveren. Sommige soorten roestvast staal kunnen namelijk door chloordamp worden aangetast en daardoor breken.

Maar liefst 80% van de Nederlandse zwembaden kan niet aantonen of er roestvast staal in hun gebouw verwerkt zit en waar precies. Vorig jaar kwam er voor overdekte zwembaden een wettelijke verplichting om dit aan te kunnen tonen. Slechts 20 procent van de onderzochte binnenbaden voldoet aan deze eis.

Eerder meldde Leiden.TV al dat de zwembaden in Leiden voldoen aan de eisen voor het gebruik van RVS.

Foto: Poelmeer.nl

reacties